Er menneskerettigheder universelle eller kulturelt relative?
Er menneskerettigheder universelle eller kulturelt relative?

Video: Er menneskerettigheder universelle eller kulturelt relative?

Video: Er menneskerettigheder universelle eller kulturelt relative?
Video: Human Right. Hva er Menneskerettighetene? En Liten "Historien om Menneskerettighetene" på Norsk ABON 2024, Kan
Anonim

Debatterer Menneskerettigheder – universel eller i forhold til kultur? For kritikere er Universel Erklæring af Menneskerettigheder er et vestligt partisk dokument, som ikke tager højde for kulturel normer og værdier, som findes i resten af verden. Mere end det er det et forsøg på at påtvinge alle andre vestlige værdier.

Er menneskerettigheder på denne måde et universelt spørgsmål om kulturel relativisme?

"Stærk kulturrelativisme ” holder det kultur er den vigtigste kilde til gyldigheden af en moral ret eller reglen. Universelle menneskerettigheder standarder tjener dog som kontrol af potentielle overskridelser af relativisme . For eksempel "fortolkninger" af en ret er logisk begrænset af indholdet af en ret.

afhænger menneskerettigheder af kultur? International menneskerettigheder er universelt anerkendt uanset kulturel forskelle, men deres praktiske gennemførelse gør kræve følsomhed overfor kultur . Imidlertid " kultur "er hverken statisk eller hellig, men udvikler sig snarere i henhold til ydre og indre stimuli.

Med dette i betragtning, hvad er forholdet mellem menneskerettigheder og kulturel relativisme?

Kulturrelativister argumentere for, at der er forskellige måder at fortolke og bruge eller misbruge menneskerettigheder . Per definition menneskerettigheder ” er baseret på alles universelle værdighed human væsener i kraft af deres menneskelighed.

Er menneskerettigheder universel debat?

Det debat afhænger ofte af tanken om, at selv menneskerettigheder siges at have universel gyldighed, de opstod i Vesten, afspejler vestlige interesser og er derfor et våben for kulturelt hegemoni eller en ny form for imperialisme.

Anbefalede: