Hvem sagde uden Gud er alt tilladt?
Hvem sagde uden Gud er alt tilladt?

Video: Hvem sagde uden Gud er alt tilladt?

Video: Hvem sagde uden Gud er alt tilladt?
Video: 667 Be a Torchbearer for God, Multi-subtitles 2024, April
Anonim

Der er en berømt passage fra afsnittet "The Grand Inquisitor" af Dostojevskijs Brødrene Karamazov, hvori Ivan Karamazov hævder, at hvis Gud ikke eksisterer, så er alt tilladt. Hvis der ikke er nogen Gud, så er der ingen regler at leve efter, ingen moralsk lov vi skal følge; vi kan gøre hvad vi vil.

Heri, når der ikke er nogen Gud, er alt tilladt?

Hvis der er en Gud , så er hvad som helst tilladt . Selvom udsagnet "Hvis der er ingen Gud , alt er tilladt " er almindeligt tilskrevet Dostojevskijs Brødrene Karamazov (Sartre var den første til at gøre det i sin Being and Nothingness), han sagde det simpelthen aldrig.

Og hvad mener Sartre helt præcist, når han siger, at hvis Gud ikke eksisterer, så er alt tilladt? SARTRE'S ARGUMENT 1 Hvornår siger Sartre at Hvis Gud ikke eksisterer, så er alt tilladt ” han betyder, at uden Gud er der ingen eksisterende moralsk lov, der skal fortælle folk, hvad de skal gør og hvad man ikke skal gør . Han betyder, at uden Guds eksistens ville folk ikke have nogen motivation til at opføre sig på etisk vis.

Foruden ovenfor, hvem er krediteret for at sige, at hvis Gud ikke eksisterer, så er alt tilladt?

Rowan Williams henleder i sin bog om Dostojevskij opmærksomheden på et af de store temaer i The Brothers Karamazov: " Hvis Gud ikke eksisterer , så er alt tilladt " og giver det et usædvanligt twist.

Anbefalede: